Skip to main content

Over Rover

Reizigersvereniging Rover is dé stem van de reiziger in het openbaar vervoer. Wij weten wat er bij de reiziger speelt en kaarten dit aan bij vervoersbedrijven, overheden en via de media. Wij zetten ons in voor goed openbaar vervoer als aantrekkelijk alternatief voor auto en vliegtuig. Ons ideaalbeeld is een samenleving met comfortabel, betaalbaar, betrouwbaar en hoogfrequent openbaar vervoer waarmee mensen sneller en voordeliger op het werk zijn dan wanneer zij met de auto in de file staan. Zo houden wij onze samenleving in beweging en sparen we het milieu.

Een vereniging van reizigers, voor reizigers

Rover werd in 1971 opgericht nadat pater Frans van de Poel op een vertraagde bus stond te wachten. Hij stond in de stromende regen bij een bushalte zonder goede overkapping en raakte in gesprek met zijn medereizigers. Het bleek dat iedereen wel wensen had voor verbeteringen in het openbaar vervoer. Als reiziger alleen is het moeilijk om gehoord te worden, maar samen sta je sterk. Het idee voor een vereniging was geboren. Deze kreeg de naam ‘Reizigers Openbaar Vervoer’, afgekort tot Rover. Vandaag de dag bestaat Rover nog steeds voor het grootste deel uit vrijwilligers die regelmatig reizen met train, bus, tram, metro of een andere vorm van openbaar vervoer. Samen zorgen wij dat de reiziger gehoord wordt. Ook meedoen? Laat je horen door lid te worden of je mening te geven. Want de reiziger, dat zijn wij samen.

Onze werkwijze

Rover heeft wettelijk adviesrecht en dat maakt ons uniek in Nederland. Wij zitten om de tafel met vervoersbedrijven en (regionale) overheden, die ons advies vragen over dienstregelingen, tarieven en andere OV-zaken. Via ons komen jouw ideeën voor het openbaar vervoer dus direct bij de juiste partijen terecht. Daarnaast maken we gebruik van politieke lobby en publiciteit om situaties aan de kaak te stellen en zo verbeteringen af te dwingen. Ook kunnen we reizigersvriendelijke protestacties organiseren. Om te weten wat er bij de reiziger speelt, luisteren we naar klachten van reizigers en de ideeën van onze leden.

Ook meepraten? Word dan lid van Rover en ontvang ons blad De Reiziger.